Frédéric Bayer Azem

Frédéric Bayer Azem

Frédéric Bayer Azem

Filmography

  • 2021 Blue
  • 2018 La prochaine fois, le feu
  • 2018 Coraçao vagabundo
  • 2016 Jean-Pierre C, Christine B et la Discrétion
  • 2015 Les Vendéennes
  • 2014 Geromino
  • 2013 Pan
  • 2012 Les Ficelles

Director Story

Autodidacte et de culture ouvrière, Frédéric Bayer Azem découvre un jour “Les Cheyennes” de John Ford qui donne naissance à un désir de cinéma. Pour gagner sa vie, il combine les petits boulots et rédige parallèlement un premier scénario, “Les Ficelles” qui sera produit par le G.R.E.C. Dans la foulée, il tourne “Pan” (un petit “polar en sucre”) dans l’urgence, en totale autoproduction. Puis, il enchaîne avec un western psychédélique, “Geronimo” (produit par Aurora Films). Depuis, il combine projets narrativement libres et sans argent (“les vendéennes” ou “Coraçao vagabundo”, rêverie lisboète avec l’actrice japonaise, Minami) ou commande (“la prochaine fois, le feu”). “Blue” est son dernier film. 

Self-taught and cultivated worker, Frédéric Bayer Azem one day discovers “Cheyenne Autumn” by John Ford which gives birth to a desire for cinema. To earn a living, he combines jobs, but at the same time writes a first screenplay, “Les Ficelles”, which will be produced by the G.R.E.C. In parallel, he shoots the completely self-produced short “Pan” (a little “sugar thriller”). His following film, “Geronimo”, is a psychedelic western. Since, he combines both  narratively free micro-budget films (“The girls of Vendée” or “Coraçao vagabundo”, a Lisbon daydream with the Japanese actress, Minami) and commissioned work (“The fire next time” for the GREC). “Blue” is his last film.